Ads 468x60px

4 Eylül 2011 Pazar

Flüt Tutuş Pozisyonu


Flütçülerin %75’i ağız boşluğunun uzak uç kısmını tuşların merkeziyle hizalarken kalan %25 deneyimlerine dayanarak ağız boşluğunun merkeziyle tuşların merkezini çakıştıracak şekilde hizalar.
Flütün ayak kısmındaki ucunda küçük küre bulunan çubuk kısmı en alt tuşun (D) merkeziyle hizalanmalıdır. Zamanla serçe parmağınızın tuşa basma rahatlığını sağlayacak şekilde ayak kısmının montajını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

El pozisyonu

Flüt sol el işaret parmağınızın en alt boğumuna oturur. Sol elinizin bu kısmı flütün en üst iki tuşu (C ve C#) arasına gelecek şekilde yerleştirilir.
Sağ elinizle flütü diğer ucundan desteklersiniz ve sol elinizle de sadece flütün yatay desteğini sağlarsınız sol elinizle flütü çenenize bastırmak için kuvvet uygulamanıza gerek yoktur. Dirsekleriniz aşağı doğru rahat pozisyonda durmalıdır. Resimde flütün sol işaret parmağı üzerindeki yerleşimi gösterilmiştir.

Flütün dengesinin sağlanması

Flüt üzerinde boydan boya uzanan ve tuşların sabitlenmesi görevini gören çubuklar flütün en ağır parçasıdır. Flüt tutuş pozisyonunuz tuşlar yere paralele yakın biçimdeyse bu çubuğun ağırlığı dolayısıyla serbest tutuş pozisyonunda flüt size doğru yuvarlanacak ve dengesi bozulacaktır. Bu elimizde ve kolumuzda flütün kaymasını engellemek için daha sıkı tutmamızdan kaynaklanan kasılmalara yol açacaktır. Tuşların sağ elimizden çok uzak olması durumunda da çalma esnasında sağ elimiz rahatsız bir pozisyonda duracağından en uygun pozisyonu gözlemleyerek tutuşumuzu buna göre ayarlamalıyız.